EEN KNOOP AAN MIJN VINGER

Als je aan de zomer denkt, denk je aan vakantie. Denk je aan pijn, associeer je dat met een bezoek aan de tandarts en wanneer je aan knopen denkt, denk je natuurlijk aan ringen. Knopen, doodgewone knopen. Nouja, de mooiste knopen die een knopenboer op de markt verkoopt. Een knoop is en blijft een lelijk ding, tenzij deze een bezoekje heeft gebracht aan HebbeRing!

Er was eens een dame, genaamd Lonneke van de Pol, die net als alle anderen te kampen heeft met de crisis. Na het maken van een aantal goed gelukte schilderijen was zij benieuwd of ze deze ook zou kunnen verkopen. Een kraampje op de kunstmarkt leek haar een prima plan. Al snel kwam ze erachter dat ze door alleen haar schilderijen te verkopen de huur van haar kraam er niet uit kon halen. Na een nachtje slapen, nog een nachtje en daarna nog een, broedde er een idee in haar hoofd: mooie knopen omtoveren tot prachtige ringen!

Haar eerste exemplaren gaf ze tijdens het Sinterklaasfeest cadeau aan haar moeder en zusjes. Veel inspiratie betekent ook veel bijzondere ringen. Zoveel zelfs dat ze bij iedere outfit een bijpassende ring kon dragen als ze dat wilde. Niet alleen haar moeder en zussen droegen haar creaties, ook haar nichtjes, tantes en vriendenkring waren razend enthousiast. Vanaf dat moment besloot ze haar zelfgemaakte ringen te verkopen.

Het begin..
“Via een collega ben ik gaan schilderen, zo is het eigenlijk allemaal begonnen. Ze zei dat ik eens moest gaan kijken op een kunstmarkt, voor de verkoop van de schilderijen. Een goed idee, want om zelf een hele verzameling aan te leggen is ook zoiets. Ik heb een bezoek gebracht aan een kunstmarkt in Arnhem om te kijken hoe zoiets eruit ziet. Daar was een vrouw die met aluminiumdraad ringen maakte. Ik dacht: ja.. op zich wel aardig, maar dat is het net niet helemaal. Ringen maken met knopen, dat is misschien wel een goed idee. Ik ben in Utrecht opzoek gegaan naar mooie knopen en draad en ben gaan experimenteren.”

Hoe wisten mensen dat ze bij jou ringen konden kopen? “Ik verkocht mijn ringen op de kunstmarkt, via collega’s en vrienden. Mijn verkoopmarkt was niet groter dan mijn eigen sociale kring. Mijn vriend kwam met het idee om een bedrijf op te starten. Leuk en aardig, maar ik ben totaal geen ondernemer. Toch heb ik twee jaar geleden mijn bedrijf HebbeRing opgezet, wat natuurlijk super spannend was. Ik heb een website laten maken en vanaf die tijd is het gaan rollen.”

Maak je alle ringen, horloges en kinderstoeltjes zelf? Of heb je inmiddels een team die je daarbij helpt? “De kinderstoeltjes worden als dagbesteding op mijn werk gemaakt door psychiatrische patiënten. Voor de rest maak ik alles zelf.”

Hoeveel ringen Lonneke tot nu toe heeft gemaakt is een lastige vraag. Thuis heeft ze een behoorlijke hoeveelheid, in verschillende winkels liggen haar creaties en dan zijn er ook nog honderden ringen die worden gedragen verspreid over heel Nederland. Ze denkt ongeveer 1700 (!) ringen te hebben gemaakt.

Heb je naast Hebbering nog tijd voor ander werk? “Ik werk gewoon 40 uur.”

Serieus?!

“Ja. Ja, soms zijn het wel monsterweken. De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan de herfst en winter collectie. Tijdens die weken ben ik ongeveer 30 a 40 uur thuis aan het knutselen. Als ik een hele rustige week heb, ben ik ongeveer vijf uurtjes met HebbeRing bezig. Redelijk doorsnede ben ik al gauw tien tot vijftien uur in de week kwijt.”

Zou je kunnen leven van jouw creaties? “Nee. Het zou kunnen als ik het veel grootser aan zou pakken, maar daar heb ik nu geen tijd voor. Daarnaast zou ik niet weten hoe ik dat zou moeten doen. Ik snap echt niet hoe zulke dingen werken. Als ik er echt van zou willen leven moet ik het heel anders aanpakken. Ik zou dit sowieso niet fulltime willen doen. De ringen moeten iets unieks houden en ik zou niet weten waar ik al die verschillende knopen vandaan moet halen.”

Wij kunnen blijven pronken met de creaties van Lonneke zolang zij plezier heeft in het ontwerpen en maken van de ringen. “Misschien wel tien jaar, misschien twee. We zullen zien.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s