POST!

De brievenbus. Een opening in de voordeur of een bus aan de voorkant van het huis waarin post gedeponeerd kan worden. Met andere woorden: Een opening in de voordeur of een bus aan de voorkant van het huis waar de Belastingdienst geld opeist en waarmee commerciële ondernemingen je voorkeur beïnvloeden door stapels reclame naar binnen te duwen. Heel af en toe ligt tussen die stapel rommel een kaartje, wanneer we de decembermaand niet meerekenen.

Elektronische berichtjes vliegen ons om de oren. Zo gemakkelijk om via een Whatsapp-bericht en één druk op de knop je dierbaren te feliciteren, maar wat ontzettend onpersoonlijk. Je typt terug ‘Bedankt!’ en de felicitatie verdwijnt al gauw tussen andere hele belangrijke zaken, zoals Waar ben je?, Ik heb vertraging en *** NS! Kun je je nog herinneren wanneer jij voor het laatst een persoonlijk handgeschreven kaartje hebt ontvangen? En kun je je überhaupt nog herinneren wanneer jij z’n kaart hebt verstuurd?

Marielle Weichert-Welten maakt kaarten waarmee je een onvergetelijke indruk achter kunt laten. Ik kan me iets voorstellen bij zelf kaarten maken: een 3D pakketje halen bij de Action, knippen, plakken, klaar! Maar toen ik de kaarten van Marielle zag, heb ik met verbazing staan kijken. Hoe is het mogelijk dat deze kaarten handgemaakt zijn? Haar kaarten zijn stuk voor stuk een kunstwerk! “Ik streef ernaar ze zo mooi te maken dat ze zo een fotolijstje in kunnen.”

Kaarten maken is haar hobby. “Mensen denken inderdaad altijd aan de volgeplakte knip en knutselkaarten, opgevuld met uitgestanste kransjes en bloemetjes. Ik wil graag mijn kaarten een andere uitstraling geven. Mijn streven is juist om een zo plat mogelijke kaart te maken: one layered card. Het vereist ook een bepaalde techniek om een bepaalde afbeelding in een achtergrond te verwerken zonder knip en plak werk. Maar ik heb het wiel niet uitgevonden hoor. Daarvoor zijn veel maskers, stencils, stempels en workshops bedacht.”

Vorig jaar gaven haar kinderen het perfecte Moederdag cadeau: een stilteweekend in een abdij. Dat was hèt zetje om weer creatief aan de slag te gaan. In de twee dagen rust liet ze haar oog vallen op een boek dat ging over mandala’s maken. Ze begon te tekenen en kreeg het gevoel om dingen te creëren met kleur. De gedachte om kaarten te gaan maken stond vanaf toen muurvast.

“Ik pakte mijn oude potloden tevoorschijn en ging aan de slag, net als 10 tot 15 jaar daarvoor. Maar nu met het verschil dat je via duizenden YouTube filmpjes en het internet in een stroomversnelling komt. Je vliegt van het ene naar het ander. Ineens is de wereld een stuk kleiner en krijg je een bak van informatie over je heen. Workshops online en vooral: internetwinkels.”

Ze volgde een aantal workshops en ontmoette gelijkgestemde mensen. Geweldig vond ze het om de kleine kunstwerkjes op een kaart te plakken en te versturen naar vrienden. Zo kreeg het meteen een functie. De eerste kaarten gingen in juli 2013 de deur uit. Met de Kerst in het vooruitzicht ging het in sneltreinvaart. Steeds vaker werd er gevraagd of ze haar kaarten ook verkocht. Afgelopen juni voelde ze zich zelfverzekerd genoeg om deel te nemen aan de Kunst en Cultuurmarkt in Waalre. Ze kreeg een kraampje en verzorgde demonstraties.

“Gevleid door het idee dat andere mensen mijn kaarten mooi genoeg vonden om te kopen verzamelde ik wat moed en maakte de volgende stap. In augustus van dit jaar stapte ik met wat kaarten een mooie winkel binnen die exclusieve geschenken en interieurspulletjes verkoopt. De eigenaresse was meteen enthousiast en inmiddels staan daar twee kaartenmolens met 84 van mijn kaarten! En de verkoop gaat boven verwachting. Inmiddels kun je wel zeggen dat de hobby erg uit de hand gelopen is en is het een kleine onderneming geworden. Naast mijn baan van 20 uur in de week besteed ik zeker nog wel gemiddeld zo’n 15 uur in de week hieraan.”

“Alle kaarten zijn handgemaakt, geen printjes of kopietjes. Ik doe dit alleen, misschien dat ik nog één van mijn drie kinderen ga opleiden tot assistent (knipoog). Inmiddels denk ik dat ik al wel grofweg zo’n 400 tot 500 kaarten heb gemaakt. Afgelopen mei heb ik een grote vlinder getekend, vol met Zentangle patroontjes en ingekleurd met Copic Markers. Hiervan heb ik twee schilderijen verkocht en inmiddels ook veel in kaartuitvoering. Iedere keer als ik zie dat er z’n kaart is verkocht, raakt me dat toch wel het meest. Ik denk dat dit tot nu toe mijn meest persoonlijke kaart is.”

Schermafdruk 2014-10-10 13.42.53

Ik ben nieuwsgierig welk handgeschreven kaartje die Marielle ooit heeft ontvangen haar het meest dierbaar is. “Tien jaar geleden kwam ik in dit huis waar we nu met z’n vijven wonen. Ik was net gescheiden en had twee erg jonge kinderen. Ik stond er alleen voor en er kwam veel op me af. Mensen in de straat deden kaartjes in de brievenbus met teksten als: ‘Welkom in de straat’ en ‘Als je hulp nodig hebt…’. Die kaarten waren voor mij toen geschenkjes van hoge waarde. Ik heb ze nog steeds.”

Inmiddels heb ook ik mijn favoriet uit de collectie van Marielle gevonden. Een aantal favorieten. Best wel wat. En ik weet dat ik niet de enige zal blijven met een favoriet. Dus houdt uw brievenbus in de gaten en controleer deze meerdere malen per dag.

U bent gewaarschuwd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s