TAS VAN TRIX

Duurzaam leven is uitgegroeid tot levensstijl en de trend recyclen slaat door in de modewereld. Kun je je voorstellen dat mensen met een stuk vrachtwagenzeil op hun rug lopen? Of een oud bankstel aan hun arm hebben hangen? Het gebeurt toch echt.

“Het begon met chipszakken, maar als je eenmaal bezig bent zie je in alles bruikbaar materiaal. Vrachtwagenzeil, reclamedoeken, een oude luchtballon, tenten, overhemden, stoelen, een bankstel, spijkerbroeken. Af en toe ga ik naar de sloop, op zoek naar autogordels. Dat is echt sterk spul. Het komt wel eens voor dat er een enorm vrachtwagenzeil in de tuin ligt. Daar ben ik wel even zoet mee.” Sinds anderhalf jaar maakt Trix Vogelzang tassen van gebruikte materialen. Wat begon als een tas gemaakt van chipszakken, is uitgegroeid tot een collectie moderne kwaliteitstassen.

trix tas zwart zebraAls lerares wiskunde en textiele werkvormen is Trix gaan ontwerpen. Dankzij die combinatie wist zij patronen te tekenen en uiteindelijk een tas in elkaar te knutselen. “Een ontwerp van een tas in je hoofd bedenken is niet zo moeilijk, maar het ook daadwekelijk uitvoeren is wat anders. Ik ben veel tijd kwijt met het maken van een tas. Het materiaal moet gehaald worden, vervolgens wordt het schoongemaakt, alles moet op maat worden gesneden. Binnen een dag een tas maken, dat gaat echt niet.”

Trix is fulltime moeder en werkt daarnaast aan haar tassen. De hobbykamer met alles erop en eraan heeft zij inmiddels ingeruild voor een hoekje in de woonkamer die als werkplek fungeert. “Het is wel eens een troep, maar dat moeten ze maar door de vingers zien. Vanuit de woonkamer houd ik overzicht en als ik een paar tellen tijd heb ga ik aan de slag.”

trix tas shoppersDe tassen die Trix maakt zijn uniek, doordat zij nooit twee keer dezelfde tas kan maken van een stuk zeil en er zijn maar weinig creatievelingen die hetzelfde materiaal gebruiken. “Tassen in opdracht maken vind ik het leukst. De tas net een ander kleurtje geven, een ander materiaal gebruiken en ook het formaat bespreek ik met de klant. Het geeft voldoening wanneer ik een tas verkoop als deze aan iemands wens voldoet. Je weet dat diegene er blij mee is. Mijn creaties verkoop ik via Facebook en ik sta op verschillende markten. Ik heb wel eens een aanbod gekregen van een weborganisatie die via via mijn tassen wil verkopen, maar dat gaat niet gebeuren. Daar gaat zoveel tijd in zitten en het moet natuurlijk wel leuk blijven.”

Ondanks dat Trix naast het maken van haar tassen geen baan heeft (wel een werkende man), leveren haar creaties niet genoeg op om ervan te kunnen leven. Kwaliteit vindt zij namelijk erg betrix tas spijkerlangrijk en dat kost nou eenmaal wat meer. “Ik gebruik goed garen, goede ritsen en zorg voor de juiste afwerking. Ik vind het nog steeds lastig te bepalen wat ik voor een tas moet vragen. Hoe weet ik nou hoeveel iemand aan mijn tas wil uitgeven? De prijs van mijn tassen variëren van €5 tot €55. Naast wat extra kosten aan garen en ritsen probeer ik aan zo goedkoop mogelijk stof te komen, dat is mijn winst. Ik heb wel eens een stuk zeil gekregen in ruil voor een krat bier of een reclame doek in ruil voor een aantal van mijn tassen. Ruilen is een klein handigheidje.”

trix tas marktMisschien.. ooit ergens in de toekomst zijn de tassen van Trix niet alleen via Facebook en markten te koop. “Ik ben trots op het feit dat ik iets maak wat bij anderen in de smaak valt en verkoopbaar is. Als ik een leuk winkeltje tegenkom, wil ik de poging wel wagen om mijn tassen in de schappen te krijgen. Een V&D product zal het in ieder geval nooit worden. Zolang er nog vraag is naar mijn ontwerpen, blijf ik deze maken. Op een gegeven moment houdt de trend op te bestaan. Een trend is nou eenmaal tijdsgebonden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s