EEN TIKKIE KUNST

Papier: dun materiaal om op te schrijven. Een natuurproduct dat bestaat uit een dunne laag om elkaar vezels, waar wij in groep drie onze eerste woordjes ‘maan, roos en vis’ op schreven. Een aantal jaren later vliegtuigjes van vouwden en vervolgens strafwerk op schreven. De papieren agenda is ingewisseld voor een digitale versie en zelfs is een schrift niet meer verplicht, maar men moet een laptop aanschaffen voor de studie. Waar dient papier anno 2014 dan voor?

Knippen en plakken. Heel simpel. Gewoon beginnen en kijken hoever je komt. Ik ging de uitdaging aan om van doodgewoon papier een kunstzinnig schilderijtje in elkaar te flansen. Allereerst ging ik opzoek naar gekleurd papier. In de winkel wordt het pas echt duidelijk dat papier tot het verleden behoord. Hoe moeilijk is het om een stapeltje gekleurd papier te scoren? MOEILIJK!

hart papierPrintpapier in overvloed, maar een pakketje met vrolijke kleurtjes is een ander verhaal. Ik denk dat velen met mij in de eerste plaats een kijkje nemen in de ‘oh zo goedkope alles winkel’, daar heb je werkelijk waar alles. Behalve gekleurd papier. Zelfs de boekhandel/kantoorartikelenshop heeft de papier afdeling flink uitgedund. Waar je als kind met open mond keek naar stukken karton in de meest bijzondere kleuren, is hetzelfde karton nu verkrijgbaar in het standaard. Geen gras- of fluorgroen, maar groen. Licht- en donkerblauw heet gewoon blauw. En een stapel gekleurd papier kost tegenwoordig net zoveel als twee baco’s en een flesje spa blauw.

Methart stroken een pak van velletjes moet ik vooruit kunnen. Maar wat ga ik er in hemelsnaam mee doen? Er staat me nog iets bij van opgerold papier. Zeker tien jaar geleden heb ik wel eens gezien dat er vormen gemaakt werken van dunne strookjes opgerold papier. Die strookjes van een halve centimeter werden kant-en-klaar verkocht en om deze strak op te rollen gebruikte je een soort pen. Er zal vast wel een naam bestaan voor die techniek, maar ik heb geen idee. Met stroken papier van drie centimeter zal het toch ook wel gaan? Met een papiersnijder zijn die stroken snel gemaakt.

hart rolletjes

En nu rollen maar! Ik gebruik een satéprikker als pen. Het papier rol ik over het stokje heen en aan het eind plak ik het rolletje vast met een druppel 1 seconde lijm. Ik maak rolletjes van verschillende formaten. Een aantal knijp ik dubbel, zodat er een ovale vorm ontstaat. Dertig rolletjes later is het mooi geweest. Wat nu? Ik besluit een abstract hart te maken. Abstract lijkt me tactisch, ik geloof namelijk niet dat mijn eerste kunstwerk een succes gaat worden. Door wat stroken tot de helft op te rollen is het gemakkelijk om een vorm te maken. De basis van het hart. Deze kan ik later opvullen met de rolletjes papier die ik al heb gemaakt.

De basis staat, maar is nog niet vastgeplakt aan het stuk karton. Blijft het wel plakken? De dunnen lijntjes papier sowieso niet. Dan onder ieder rolletje maar een druppel lijm. Wanneer het eenmaal een klein beetje plakt, is het tijd om het hart te vullen. Dat gaat snel en makkelijk. Het hart van bovenaf bekijken en hier en daar een rolletje plaatsen. Er begint een vorm zichtbaar te worden. Met een scheef hoofd en één oog dicht is het inderdaad een hart.

hart begin   hart vorm   hart klaar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s